Titels in Karate


Sempai

Is de hoogst aanwezige kleurband Kyu-graad in de dojo (bij een les met bv alleen groene banders is diegene met de oudste graad of de oudste in leeftijd de sempai. Sempai: Is letterlijk vertaald leraar, iemand met een zwarte band 1e dan (shodan) of 2e dan (nidan) met een of twee gouden strepen.

Sensei

Is letterlijk vertaald meester, iemand met een zwarte band 3e dan (sandan) of 4 e dan (yondan) met drie of vier gouden strepen.

Shihan

Is letterlijk vertaald grootmeester, iemand met een zwarte band 5e dan (godan) met vijf gouden strepen, en een 6e dan (rokudan) met zes gouden strepen of een rood/witte band,en een 7e dan (sichidan) met zeven gouden strepen of een rood/witte band.

Hanshi

Is letterlijk vertaald doctor of professor, iemand met een zwarte band 8e dan (hachidan) met acht gouden strepen of een rode band,en een 9e dan (kudan) met negen gouden strepen of een rode band.

Kancho

Is een titel die aanduidt dat iemand de uitvinder is van een eigen stijl, meestal erkend in alle landen en de Japanse Federatie, meestal een rode band maar ook een zwarte band met tien gouden strepen (judan).

Kaicho

Is een eretitel toegekend uit Japan door andere Kancho’s omdat hij de hoogst mogelijke graad ter wereld in de gevechtsport draagt, meestal een rode maar ook wel een zwarte band met tien gouden strepen.